Sundsvall är destinationen för alla som vill semestra i Norrland med både shopping och underhållning. Bland annat så är Birsta Shopping Center som är ett av Sveriges största köpcentrum. Mitt i den norrländska naturen hittar du kanske ett av landets vackraste stadskärnor med rikt utsmyckade post-renässansstensbyggnader. Lyft ögonen mot de pampiga fasaderna och njut.

Nedan kommer några tips vad du som turist (eller givetvis fungerar tipsen för alla) kan hitta på i och omkring Sundsvall.

Nolby högar

Fornstigen går fram till gravhögar från järnåldern, en gammal prästgårdstomt och Kvissle Kapellruin. Du kan också kolla in platsen där en järnåldersgård har legat.

Skyltarna längs stigen berättar historien om livet förr och man får veta mer om områdets spännande historia. Stigen ärungerfär 1,7 kilometer. Förutom den spännande historian så kan man njuta av både utsikt och det landskap man vandrar genom. Såväl runstenen som gravarna och de andra fornlämningarna vittnar om forna tiders livsstil i området.

Merlo Slott

Merlo Slott

Merlo Slott (även kallad Villa Merlo) som är byggnadens riktiga namn, är ett storslaget slottsliknande hus i Timrå som byggdes mellan 1883 och 1885 som sommarboende för timmerägaren och köpmannen Fredrik Bünsow. Han var vid den tiden en av Sveriges mest kraftfulla affärsmän. Arkitekterna till bygget var Isak Gustaf Clason och Fritz Eckert. Den förstnämnda är även känd som arkitekt bakom byggnader som Nordiska museet och Hallwyllska i Stockholm. Idag är Villa Merlo det centrala arkivet för företaget SCA (Swedish Cellulose AB). Under sommaren erbjuds guidade turer där man får chansen att uppleva de många rum och hallar som fortfarande har sin tidigare glans bevarad. Bara slottets fantastiska trädgård själv är väl värt ett besök.

Bergsåkers Travbana

Den första tävlingen ägde rum 1932, och idag arrangerar Bergsåker varje år cirka 50 tävlingsdagar, och är den fjärde största travbanan i Sverige. Den tveklöst största tävlingen är Sundsvall Open Trot som äger rum i slutet av augusti varje år. Förutom travtävlingar händer det en hel del annat på Bergsåker som mässor, marknader, utställningar och annat. Därför kallas det även för evenemangsarena.

Selångers Pilgrims Center

17 juni 2018 öppnade första delen av pilgrimcentret i Selånger. Det är tänkt att bli en plats där den lokala historien är markerad och bevarad, men även en utgångspunkt för de som vill vandra eller cykla längs S:t Olav leden. Här kan man också ta en kopp kaffe med hembakt fikabröd.

Indalsleden

Huvudvägarna 86 och 87 mellan Östersund och Sundsvall heter Indalsleden och är utan tvekan en av de vackraste turistvägarna i Sverige. Hela vägen längs Indalsälven är ett eldorado av utomhusaktiviteter och fantastiska vyer. Om man är intresserad av historia så finns många möjligheter att stanna till och kolla in gammal landsbygdskultur, museer, naturinformationscentra och fornlämningar.

Flataklocken – Sveriges Geografiska Mittpunkt

Ungefär sex mil väster om Sundsvall hittar man Flataklocken som år 1947, efter olika beräkningar, bestämdes att vara Sveriges geografiska mittpunkt. Det innebär att om du skulle sätta Sverige på en nål skulle det vara balanserat strax över berget Flataklocken. Nu är det ett populärt turistmål med en underbar 360 graders utsikt över landskapet. Uppe på toppen finns  ett sommaröppet kafé.