De östra delarna av staden var sist att drabbas av lågorna, därför hade de som bodde där mer tid till att kunna rädda några av sina ägodelar. Stadsdelen Norrmalm kunde man faktiskt rädda efter massiva insatser från sågverksarbetarna.

I Svenåke Boströms bok ”Den tändande gnistan: Staden som reste sig ur askan”, presenteras hjärtskärande ögonvittnesskildringar om människor som i förtvivlan, tyst vandrade runt bland kolresterna för att se om de kunde hitta något av deras föremål som inte förstörts av elden.

Bland de som omkom i branden nämns Sigrid Cajsa Wiklund, Mikael Olov Norvall, Charlotta Eufrosina Askling, Johan Berglund och Carl Erik Karlsson.

Värden för runt 30 miljoner kronor gick upp i rök.

Kung Oscar II kom till hjälp

Eftersom 9.000 människor mist sina hem så utspelades stora tragedier. En av dem som hjälpte var Kung Oscar II, som redan dagen därpå reste till Sundsvall med ett specialtåg. Tåget var bland annat packat med 100 militärtält som man reste redan samma kväll. Utöver det hade de även tagit med 1000 uppsättningar sängkläder, tusentals kronor i kontanter och en hel del andra saker.

Det var det allra första stödet men senare började det komma mer, inte bara från hela Sverige utan även insamlingar gjordes i USA och andra delar av världen.

Hedbergska skolan

Många av de 9.000 nu hemlösa människorna fick tillfälligt boende över sommaren i den tältstad som restes nära där Hedbergska skolan ligger. När vintern och kylan närmade sig så fick de istället flytta in i baracker tills deras riktiga bostäder blev klara.

Det finns än idag en restaurang i Sundsvall som är uppkallad efter Kung Oscar II, Oscars.

Direkt efter branden började man planera för att bygga upp ett nytt centrum. Beslutet fattades i statsfullmäktige redan tre månader efter branden.

“Nu har jag haft lyckan att se Sundsvall återuppstånden likt en fågel Fenix, återuppstånden ur askan, i föryngrad och förskönad gestalt” ska Kung Oscar II ha sagt den sista juli 1894.

Efter branden

En omfattande rättsprocess startade efter branden men ingen skyldig kunde pekas ut. Sundsvall brann redan 1803 och efter det hade många varit förutseende nog attha försäkring. Tack vare det så fanns det startkapital att bygga nya hus.

Sundsvall byggdes åter upp men denna gång i sten efter förslag från en representant från ett försäkringsbolag. Det tog bara sex år att bygga upp stades centrum med 600 pampiga och rejäla hus av sten, därav namnet Stenstaden.

Norrland brinner

Den starka vind som fick elden att sprida sig snabbt och ödelade Sundsvall, blåste även samma dag fart på eldens lågor i Umeå, Lilla Edet och Sandö.

I princip hela Umeå brann ner, fyra femtedelar räknar man med. Hela 2.500 av de 3.000 som bodde där blev hemlösa. Utöver detta rasade flera stora skogsbränder.

Det finns en samtida skrift som handlar om bränderna med namn ”Norrland brinner! : en beskrifning öfver eldsvådorna i Sundsvall, Umeå m.fl. ställen, af ett Ögonvittne”.

Boken gavs först ut 1888 och sedan hundra år senare igen. Den består av ögonvittnesskildringar och är på 57 sidor.