Sundsvall Dragons var en professionell svensk basketklubb som kom från Sundsvall. Dragons var stadens stolthet och lockade många superstjärnor till sig, endera till spel eller på besök. Fyra gånger vann de högsta Basketligan i Sverige: 2005, 2008 och 2009 och 201.

Laget var ett av de äldsta i Sverige och grundades den 9 maj 1939. År 1993 tog de namnet Sundsvall Dragons och gick då upp i nationella Basketligan.

NBA-mästaren Pippen i Dragons

År 2008 spelade NBA-mästaren Scottie Pippen för laget. Pippen, 41 år, spelade en match för Sundsvall Dragons där han gjorde 21 poäng, 12 returer och 6 assists. Pippen betalades $ 66.000 för att spela i matchen mot Akropal.

Den 6 maj 2016 förklarades klubben i konkurs efter en lång tids ekonomiska bekymmer.

Scottie Pippen, som var Dragons mest kände spelare genom tiderma har nu avslutat sin karriär.

Han spelade 17 säsonger i National Basketball Association (NBA), och vann sex NBA-mästerskap med Chicago Bulls. Pippen, tillsammans med Michael Jordan, spelade en viktig roll för att omvandla Chicago Bulls till ett mästerskapsteam och för att popularisera NBA runt om i världen under 1990-talet.

Scottie Pippen föddes den 25 september 1965 i Hamburg, Arkansas, som den yngsta av 12 barn födda till Ethel och Preston Pippen.

Både Pippens mor och far var väldigt långa, precis som alla deras barn men Scottie var längst.

Hans föräldrar hade inte råd att skicka sina andra barn till college. Pappan arbetade i ett pappersbruk, liknandet just det som finns i Sundsvall, tills en stroke som förlamade hans högra sida vilket hindrade honom från att gå och det drabbade även hans tal.

Många islänningar i Sundsvall

Många islänningar i Sundsvall

En annan känd basketspelare som spelat för Sundsvall Dragons är den två meter långe islänningen Hlynur Bæringsson. Hlynur föddes 1982 i Stykkishólmur på Island. Han har representerat Island i deras landslag och med Sundsvall Dragons tog han SM-guld säsongen 2010-2011.

Dragons, och även Sundsvalls fotbollslag GIF Sundsvall, har haft en lång tradition av att ta in spelare från just Island. När Hlynur kom till Sundsvall Dragons tyckte han själv att det var smått otroligt att så många islänningar hamnat i just Sundsvall. Att det blev det för just honom hade mycket att göra med Jakob Sigurdarsson från Island som redan säsongen innan spelat för laget. Hlynur och Jakob hade länge varit goda vänner och spelat tillsammans tidigare. Därför fick Hlynur även hjälp av Jakob med att installera sig väl i Sundsvall.

Talangscout

eter Öqvist, som var Deagons coach då, hade åkt till Island för att scouta spelare och Hlynur Baeringsson var i huvudfokus, vilket han var medveten om eftersom Jakob hade avslöjat det.

På Island handlar det mesta av lagidrotterna kring tre sporter där fotboll kommer först följt av handboll, där Island tog OS-silver 2008, och sedan basket på en tredjeplats.

Baeringsson valde bort fotbollen till förmån för basketen redan som 13-åring. Långt innan han sköt iväg på höjden. Till Sundsvall tog han med sin familj, sambo och en treårig dotter samt ett tvillingar på fyra månader.