Norra Berget är en grön oas i Sundsvall och en av regionens mest besökta destinationer. Kombinationen av natur, kultur, historia, kaféer, affärer, lekplatser, grillplatser och evenemang lockar unga och gamla året runt. Det finns något för alla åldrar och smakar.

Norra Berget är krönt med ett extremt fult torn av betong men om man promenerar upp så belönas man med en vacker utsikt för besväret. Man blickar ut över stad, hav och andra berg.

Vill man inte promenera upp så finns det bilväg. På plats kan man även få lära sig baka mjukt tunnbröd, på Norra Bergets Hantverksmuseum. Där finns även en del gamla byggnader man kan besöka som kallas utomhusmuseet.

Har man inte bil så går det bussar hela vägen upp. Sommartid spelas det ofta någon form av teater på Norra Berget.

Interaktivt museum

Vill man lära sig mer om Sundsvall och området i stort, eller få tips om olika restauranger eller liknande, så är Stenstan Besökscenter en bra idé.

Det är ett högteknologiskt multimediamuseum som delar plats med turistbyrån i Stadhuset på Stora torget. Förutom att visa filmer från 1888-elden och allt som hände efteråt så finns där pekskärmar och bildramar som låter dig följa ombyggnaden av centrala Sundsvall genom gamla bilder och information om varje byggnad som bakgrunden till arkitekten och de ursprungliga ritningarna. Centrets teknik har senare exporteras till museer runt om i världen.

När du blir hungrig

Det finns gott om bra restauranger, snabbmatställen och cafeer av olika slag i Sundsvalls centrum, här följer några olika tips:

Sundsvalls centrum

På Tant Anci & Fröken Sara café kan man äta stora skålar med soppa eller sallad. Det är ett ekologiskt café där man även kan få varma smörgåsar, gigantiska skålar med pasta och smarriga bakverk.

Invito Ristorante Italiano har ett utmärkt läge på Storgatan med en inredning av plysch inomhus. Sommartid finns utomhusservering som också är utrustad med infravärmare om det är lite för kallt. Det finns ofta bra erbjudanden på några av deras mest populära pizzor men även anra rätter som fiskgryta med lax, torsk, musslor och räkor samt pappardellepasta med oxfilé. All mat presenteras med föreslagna viner.

Udda Tapas Bar har en härlig takterrass som är en riktig höjdare under de ljusa sommarkvällarna. Menyn är trevlig och annolrunda där man exempelvis kan njuta musslor med citrongräs, rökt ren med dijonsenap, lammtacos och rödbetor med honung och fetaost tillsammans med ett glas vin eller en lokalt bryggd öl. Helgerna har de ofta en DJ som spelar.

7 Kryddor är en medelhavsinspirerad restaurang som utöver de spännande meze-tallrikarna erbjuder hummus, saksuka och grillade grönsaker. Det finns mycket vegetariskt att välja på men även om man är kräsen köttätare så serveras kvalitetsrätter som stora kebab, köfte och grillat kött.

På En liten krog serveras husmanskost med liten twist och mycket annat. De erbjuer bra information om alla mat så det är inga problem att få anpassad efter eventuella allergier. Det finns några rätter man kan rekommendera lite extra, det är sardellpizza, råbiff, griskind, njurtapp, rödbetor och schnitzel.