Kulturmagasinet, eller Kulturhuset som det också kallas, ligger på Sjögatan nära hamnen. Det är en enastående byggnad som varsamt restaurerats från att vara gamla hamnbyggnader till den multifuntionella mötesplatsen det är idag. Det är i själva verket fyra separata hamnbyggnader som byggts ihop till en stor. Kulturmagasinet består därmed av fyra tidigare hamnlager, som idag håller Sundsvallsmuseet, stadsbiblioteket, fotomuseet med en av Europas största kamerasamlingar, ett café, Medelpads arkiv, aktiviteter för barn i alla åldrar och givetvis kultur för alla.

Populär mötesplats

1986 öppnade det och med runt 550.000 besökare årligen så är det en av de mest välbesökta turistattraktionerna i Sverige.

Designen har väckt stor uppmärksamhet och även vunnit ett antal utmärkelser, inklusive Europeiska Nostra-priset vilket är  Nobelpriset för arkitektur.

Byggnaderna innehåller alltså även det populära och välutrustade biblioteket och Sundsvalls museum som har utställningar av lokalhistoria, arkeologi, naturhistoria och mer. De har, precis som många officiella byggnader i Sverige gratis tillgång till internet.

Bredvid dörren till Kulturmagasinet finns ingången till Bildens Hus, ett fotografiskt museum. Där pågår alltid någon intressant utställning.

Kulturmagasinet ligger i närheten av busstationen.

Gamla Riksbankshuset är en väldigt vacker byggnad på Storgatan 29 som färdigställdes 1907. Det byggdes för Sveriges centralbank och användes sedan som museum tills Kulturmagasinet slutfördes 1986.

Många stränder

Alnö, även kallat “Norrlands Hawaii”, ligger strax utanflr Sundsvall. Det är ursprungligen en ö som skapades av en vulkan för 570 miljoner år sedan. Öns berggrund bevisar det faktumet, där finns flera mineraler som inte finns någon annanstans i världen. Ett exempel är Alnöit. I slutet av 1800-talet hade Alnö omkring 19 sågverk som alla var i bruk samtidigt. Idag är Alnö mest känt som ett sommarparadis med härliga vikar, fiskebyar, sommarrestauranger och marinor. Villorna som ligger ute på Alnö är i regel väldigt dyra och populära. En bro förbinder Alnö med fastlandet, en hög bro där tyvärr många personer tagit, eller försökt ta, självmord.

Det finns många fina badplatser i Sundsvalls kommun, hela 36 havsbad och insjöbad med härliga sandstränder.

En del av stränderna har även utomhuspool intill.

Vid de flesta av Sundsvalls kommuns badstränder tas vattenprover några gånger varje sommar och provsvaren finns alltid presenterade på Havs- och vattenmyndighetens hemsida. Där finns information om vattenkvalitet, vattentemperatur, algblomning och badklåda.

Det finns en regel vid de kommunala badstränderna, dykning bör inte ske. Varje år bottenrensas badvattnen och de kontrolleras av dykare före säsongen börjar varje år.

Trots detta så avråds det från dykning ifrån såväl bryggor som klippor och övriga höjder om du inte är helt säker på att vattnet är tillräckligt djupt och att inga hinder finns under ytan.

Sundsvalls turistbyrå arrangerar guidade turer under sommaren och så får man se mycket av Stenstaden. Förmodligen får man även berättat om den enorma, och vädligt vackra byggnad som utgör Hedbergska skolan. Den byggdes 1886, sponsrad av herr Hedberg, och var en av de väldigt få byggnader som faktiskt mirakulöst överlevde den stora branden 1888.

Turistbyrån finner man vid Stora Torget.