Fotboll i Sundsvall

Fotboll är idag en utav världens mest populära sporter och inte minst i Sverige. Sverige har många fotbollslag, liksom alla andra länder. Fotbollslagen eller fotbollsklubbarna som de också kallas, i Sverige är indelade per regioner kan man säga och GIF Sundsvall är ett av dem. I Sverige har vi också ett fotbollsförbund som heter ”Svenska fotbollsförbundet”. Förbundet bildades år 1904 och har varit aktivt sen dess. De främjar fotbollen och bidrar till att fler ska spela fotboll. När man pratar om fotboll brukar man prata om olika fotbollsserier, det innebär att man organiserar ett spelschema för de olika fotbollsklubbarna. Man upprättar även en tabell för att se hur de olika lagen ligger till i resultat. I Sverige har vi fotbollsserier som heter, ”Allsvenskan” och ”Damallsvenskan”, där ”Allsvenskan är för herrfotboll och ”Damallsvenskan” är för damfotboll.

Sundsvalls fotbollslag

Sundsvalls fotbollslag heter GIF Sundsvall, det grundades 25 augusti år 1903 i Sundsvall. På restaurangen i Sundsvall där fotbollslaget GIF Sundsvall grundades finns det idag en minnesplakett. Den har funnits där sedan år 2014. Restaurangen var tidigare ett kafé och hette då Mathilda Anderssons kafé. År 1965 spelade GIF Sundsvall sin första match i Allsvenskan och har sedan dess spelat totalt 19 säsonger i Allsvenskan. Deras bästa placering i Allsvenskan har varit en femte plats som var år 1988. I år 2021, kommer GIF Sundsvall spela i Sveriges näst bästa serie, som heter ”Superettan” och det blir då lagets 43.e säsong i ”Superettan”. Fotbollsföreningen hade tidigare ett damlag, men år 1985 förflyttades det till Sundsvalls damfotbollsförening, DFF. Föreningen fokuserar enbart på damfotboll. När laget tidigare spelade i Sundsvalls GIF, spelade de i Sveriges högsta serie, ”damallsvenskan” där de var aktiva mellan 1978–1984.

Fotbollsarena i Sundsvall

För att kunna spela fotboll måste det också finnas en fotbollsplan att spela på. Men för att göra fotbollen komplett måste det också finnas fotbollsarenor. I Sverige finns det idag flera fotbollsarenor ämnade till de olika fotbollslagen. Sundsvalls fotbollsarena heter idag NP3 Arena och var byggklar 6 augusti år 1903. Tidigare hette arenan ”Idrottsparken” men bytte sedan namn till NP3 Arena, år 2018. Arenan byggdes om mellan 2001–2002 och utökade sin publikkapacitet, som nu har plats för cirka 8000 åskådare, varav 5000 under tak, vid fotbollsmatcher. Publikrekordet på NP3 Arena har varit hela 16 507 personer. Underlaget som spelarna spelar på är gjort på konstgräs och är också utrustad med planvärme och en bevattningsanläggning. Stå sektionen på arenan har uppkallats efter namnet på kafét där laget bildades, det vill säga, ”Mathildas”.

Inte bara fotboll

Inte bara fotboll

NP3 Arena används inte bara för fotbollen utan en hel del andra arrangemang som till exempel konserter, skytte, tennis, friidrott, kägelspel och bandy. Arenan har också varit hemmaplan för bandyklubben ”Selånger SK”, där klubben var aktiv mellan 1969 och 1973. Men nu är det främst konserter eller fotboll som arenan utnyttjas för. Vid konserter kan arenan få plats med en publik om cirka 25 000 åskådare. Publikrekordet har varit 22 337 när artisterna Gyllene Tider gästade arenan 13 augusti år 2004.