Höga Kusten

Om man befinner sig i Sundsvalls-trakten men vill känna på lite mer av historisk vildmark, fast på ett kontrollerat sätt, så finns Höga Kusten ett stenkast bort. Åker man bara några mil norrut så kommer man till mytomspunna Höga Kusten och fantastiska Skuleskogen och Skuleberget.

Redan efter mitt första besök där var jag såld, naturen är fantastisk!

En upplevelsee utöver det vanliga

Från havsstranden hade stigen stigit stadigt uppför sluttningen, vridit och vänd sig genom tjock skog, när det plötsligt öppnade sig för en stor anläggning av stenrösen.

Jag hade tillbringat den föregående timmen på att svettas, gående uppför bergssidan, men det kändes som om jag var tillbaka på kusten och stirrade över en stenig strand vid lågvatten.

Skuleskogen

Jag var inte helt fel ute, det var i själva verket en gammal havsbotten, en av många coola drag vid Höga Kusten, den översta delen av Östersjön, 500 km nordost om Stockholm. Det är ett otroligt landskap med platta toppade berg, täta gröna skogar, sjöar och vikar.

Under den senaste istiden krossades denna region av ett tre kilometer tjockt islager. Men när detta började smälta så började landet med en hastighet av åtta millimeter per år. Det har lett till en skärgård som ständigt växer ut från havet. År 2000 utsågs det som ett världsarv på Unescos lista.

Skuleskogen

I hjärtat av Höga Kusten ligger Skuleskogen nationalpark, en väglös vildmark som jag utforskade till fots och med kajak under fyra dagar. Efter att ha lämnat stenfältet, några mil från havet och parkens ingång, fortsatte stigen upp till toppen av Slåttdalsberget, en bit glaciärskalad röd granit och några finurliga träd. Skärgården sträckte sig på avstånd, öar från några meter i storlek till mycket större täckta av tjock skog.

Inte långt från toppen ligger Slåttdalsskrevan, en 200 meter lång spricka som klyver berget i två delar. Att gå in i det kändes som att gå vidare till en uppsättning från Sagan om Ringen, och faktisk spelades delar av filmen Ronja Rövardotter in just där.

Vissa växter som finns här är normalt förknippade med alpina regioner, rester från den kalla perioden efter istiden. Samtidigt har Höga Kusten många arter från söder till sin norra gräns, inklusive den sällsynta skägglaven som draperar sig på gamla granar.

Jag valde att övernatta två nätter vid de öppna stugorna vid havet där Näske fäbodar ligger. Därifrån kan man lätt nå alla Skuleskogens härliga, sevärda platser genom dagsturer.

Stugorna är spartanskt utrustade, precis som det ska vara när man är ute på äventyr. Det finns dock britser där man kan sova och en kamin om det skulle bli kallt. Grillplatser finns det på flera platser och tvätta av sig kan man göra i bäcken som ringlar bakom stugan med vatten uppifrån berget ovanför.

Eftersom jag var ensam så hade jag ju ingen att prata med på kvällarna men jag roade mig med att läsa till skenet av stearinljus. Men jag måste erkänna att jag också använde mobilen till att lösa korsord eller spela lite kortspel.

Några tips

Bästa tiden att besöka Skuleskogen då? Det beror på vad du letar efter. Vintern rekommenderas inte om du inte planerar att snöskor, vilket har blivit populärt de senaste åren. Våren är bra på grund av det fortfarande svala vädret och bristen på myggor, även om det kan bli ganska lerigt och blött när snön smälter. Somrarna är perfekta, även om det kan bli varmt och torrt, med massor av insekter som myggor och brems. Tidig höst är en favorit eftersom vädret börjar svalna lite, myggorna börjar försvinna och färgerna i skogen är fantastisk.

Höga Kusten

Ett bra par vandringsskor är viktig eftersom terrängen kan bli stenig och ojämn. Dessutom kan vädret vara oförutsägbart så en vattentät jacka är till hjälp. Vatten och vissa snacks är också en bra idé eftersom långa sträckor är ordentligt vilda. Det är också en bra idé att ta med myggspray, de älskar att festa på vandrare under vissa delar av sommaren. Om du planerar att gå hela spåret kan du också ta med dig ett tält, eftersom du då är friare att välja övernattningsplats och att du inte står där utan om stugorna skulle vara fulla redan.

Om man vill uppleva Höga Kusten men inte kan eller vill vandra så går det utmärkt. Ett förslag är att koppla av på Norrfällsvikens sandstränder. Med solig, blå himmel och utsikt över vattnet och gröna berg kan de gyllene sandstränderna här nästan gå som Medelhavet. Förutom att de inte är packade, och att vattnet är lite kallare. Gillar man nakenbad så finns det till och med en nudiststrand där.

Norrfällsviken är en charmig gammal fiskeby som har ett atmosfäriskt kapell från 1600-talet, flera naturstigar och en fantastisk camping- och stugby. Det finns även en restaurang som serverar en otrolig fisk- och skaldjursbuffé. Där kan man välja att sitta på uteterassen som är byggd på styltor över vattnet.

Höga Kusten är helt klart värt ett besök, oavsett om man vill uppleva det till fots eller med bil.