Även om man håller sig till centrala delarna av Sundsvall så finns en hel del saker att uppleva. Få stadskärnor har så vackert centrum och så många imponerande byggnader. Nedan följer några exempel på platser och byggnader att kolla in.

Hirschska huset

Hirschska huset är uppkallat efter affärsman Isaak Hirsch som faktiskt aldrig ens besökte Sundsvall. Arkitekt vid bygget var Johan Laurentz från Stockholm och det konstuerades 1890.

Passa på att leta efter draken vid huvudtornet som skyddar Sundsvall från framtida bränder och förödelse. Draken fungerade senare som inspiration när Sundsvalls kommun bestämde den nya logotypen för Sundsvall, S-formen som draken eller som i socialis, som kritiker hävdade.

Gustaf II Adolfs staty och Sundsvalls stadshus

En naturlig mötesplats är statyn av Gustaf II Adolf som placerades på platsen 1911. Sundsvalls stadhus, eller rådhus som det också kallas, förstördes i den stora branden 1888. Redan året efter och fram till 1891 byggdes det upp ett nytt rådhus men vissa delar av den gamla strukturen kunde återanvändas. Byggnaden är vacker, även interiören är imponerande.

Holmströmska, Granska och Rahmska huset

Holmströmska huset färdigställt 1891 och Granska huset slutfördes två år senare, 1893. Det är två mästerverk placerade vid torget. Det kan se ut som en enda byggnad, men det är faktiskt två separata hus som slagits samman till en. Byggnaderna inkluderar även en solklocka, ett imponerande torn samt ornament/dekoration av de fyra elementen: eld, jord, luft och vatten. Inuti hittar man köpcentret 1891 med exklusiva butiker och caféet 1891 med sitt kända och extraordinära glasstak.

En annan vacker byggnad i centrum, beläget vid Esplanaden. Det färdigställdes år 1891 och ligger intill Holmströmska och Granska huset.

Esplanaden

Det ursprungliga syftet med Esplanaden var att fungera som ett skydd för framtida bränder genom att plantera träd där vilket gör det till ett utrymme utan byggnader.

Esplanaden

Där finns även det tidigare centralhotellet, på Esplanaden 6 vid torget. Färdigställt 1891 och renoverat för bara några år sedan. Byggnaden har vackra torn och en fantastisk fasad.

Vängåvan fontän och park är en populär park i centrala Sundsvall med Sofia Gisbergs vackra fontän, parken är konstruerad 1886.

Nordea komplexet är en stor och dominerande byggnad nära Vängåvan fontän på Kyrkogatan 15. Konstruerades 1886 för Sundsvalls Enskilda Bank.

Knaust Hotel, Blombergska husen och Bernska huset

Ända sedan byggandet av stenstaden har Knaust hotell varit den mest kända byggnaden i Sundsvall. Byggd i tysk renässansstil och öppnade 1891. Det fyrstjärniga hotellet har alltid varit en symbol för lyx och rikedom och trappan inomhus är både omtalad och anmärkningsvärd. Rätta platsen om man vill uppleva historia under tiden att man är i Sundsvall. Många framstående gäster har bott över på Knaust inklusive den ryske kosmonauten Valerij Bykowskij.

Pampiga Blombergska husen från 1893, med tornen i tysk still, hittar man på Storgatan 16.

Bernska huset på Storgatan 34 färdigställdes 1894 och ritades av arkitekt Gustaf Hermansson. Nu finns där ett populärt kafé, det är ett av de mest kostsamma husen i Sundsvall.